Tärinätreeni

Vuosi sitten tutustuin TRE-harjoitteluun eli ”tärinätreeniin”, joksi sitä itse olen alkanut kutsua. TRE-lyhenne tulee sanoista Tension, Stress & Trauma Releasing Exercises. Eli suomeksi: jännitystä, stressiä ja traumoja vapauttavat harjoitteet. Noin kutakuinkin. Mulle vinkkasi TRE:stä työnohjaaja ja TRE-ohjaaja, joka on myös käyttäytymisterapeutti – ja joka tekee jatkuvasti yhteistyötä fysioterapeutin kanssa. Sain siis heti TRE:stä asianmukaista ja asiallista, tieteellistä tietoa. Suosittelenkin, että jos olet kiinnostunut TRE:sta, hakeudu ammattitaitoiseen ohjaukseen ja mielellään sellaisen henkilön asiakkaaksi, jolla on muutakin pedagogista/terapeuttista osaamista ja joku virallinen sosiaali- tai terveysalan koulutus. 😊 (Kyllä, tämä on #hörhövaroitus 😅)

TRE:n viralliset nettisivut ja tiedot sen kehittäjästä Dr. David Bercelista löydät täältä: http://traumaprevention.com/what-is-tre/

Mutta nyt itse asiaan, eli omiin kokemuksiini tärinästä! Kerron nyt tässä ihan omalta pohjalta aiheesta, enkä aio neuvoa sinua tekemään TRE:ta samalla tavallla kuin minä tai kokeilemaan sitä vain kertomani pohjalta. Toisaalta Bercelin TRE-kirja harjoitteineen on vapaasti ostettavissa kirjakaupoista, eikä harjoitteissa sinänsä ole mitään ”kummallista”, eli it’s up to you. 😊

Eka kerran siis kokeilin tärinää ohjaajan kanssa. Hän neuvoi minulle yksinkertaiset lihaksia ”lämppäävät” ja valmistelevat liikkeet, joihin kuuluu mm. reisilihasten varassa olemista siten, että lihakset alkavat ”täristä” rasituksesta. Toisin sanoen ensin lämpätään jalkalihakset ja laitetaan ne töihin, siinä mittakaavassa että pientä tärinää syntyy. Varsinainen harjoite alkaa selinmakuulta ja kuten noista TRE-sivuston kuvistakin näkee, otetaan erilaisia asentoja, joissa lantiota kannatellaan mm. ”salmiakkimuodossa” polvet erillään ja jalkaterät yhdessä. Kaikki nämä eri asennot herättelevät alavartaloa ja niin sitä tärinää vaan alkaa syntyä! Lopulta sitä vain ollaan selällään, jalat koukussa ja täristään. Eka kokemus tästä oli kerrassaan mielenkiintoinen. 😊

Keho yksinkertaisesti tuntuu tietävän, mitä sen kuuluu tehdä. Lihakset alkavat täristä ja huojua ihan itsestään. Silti tässä ei olla missään ”tahdottomassa” tilassa, harjoitteen ja tärinän voi kyllä lopettaa ihan milloin vaan. Tykkään tässä harjoittelussa siitä, että tietoinen, älyllistävä mieli pääsee vähän kuin lomalle ja keho tekee työtään. Kuitenkaan tätä tehdessä ei vaivuta mihinkään ”tiloihin” tai ”transsiin”. Ei yritetä saavuttaa mitään kummallista olemisen tapaa. 😀 Itseasiassa TRE:tä tehdessä voi vaikka samalla katsoa telkkaria tai kuunnella musaa. Parempi vain, mitä vähemmän mieli askartelee itse harjoitteen parissa.

Eka kerralla tein varsinaista tärinää n. 10-15 minuuttia ja juttelimme ohjaajan kanssa samalla siitä miltä tuntuu ja mitä ajatuksia harjoitteen tekeminen herättää. Tuon kerran jälkeen koko kropassa oli pari päivää jännän kihelmöivä ja rentoutunut olo ja ekana päivänä tuli muutamia ”väristyksiä” myös jälkeenpäin. Tein harjoitetta omin päin seuraavina päivinä aina n. 10 minuuttia kerrallaan. Nykyään en edes enää tarvitse alle lihasten lämmittelyä. Kunhan vaan menen makoilemaan ja alan täristä silloin kun sattuu huvittamaan.

Ehkä ”jännittävintä” TRE:ssä on se, että tärinän aikana saattaa pintaan nousta erilaisia tunteita. Jokainen joka on ollut stressin keskellä vaikkapa oikein hyvällä hierojalla, tietää sen fiiliksen: kun lihakset antavat periksi jännityksestä, saattaa alkaa esimerkiksi itkettää tai vaikka naurattaakin. Samoin tapahtuu usein täristessäkin.  SE EI OLE VAARALLISTA 😀

Omasta mielestäni oikeastaan parasta tärinässä on juuri se että tunteet virtaavat vapaasti. Olen tunneihminen ja käytän koko tunteiden kirjoa työssäni näyttelijänä. Kuitenkin jossain vaiheessa heittäydyin elämään jonkin aikaa eräänlaisessa – nykyisin ah niin trendikkäässä – ”positiivisuuskuplassa”; silloin meinasin välillä unohtaa että myös ikävien tunteiden pitää antaa tapahtua ja virrata. TRE onkin aikamoinen kehon ja mielen lukkojen avaaja. Jos joku tunne on pannassa, TRE saattaa vapauttaa sen, nostaa vaikkapa kyyneleet esiin.

Ja hei, se on vaan inhimillistä ❤

20170509_085011
Nää tyypit muistaa, miten otetaan rennosti. Ja kuinka täristään tarvittaessa.❤

Miksi sitten pitäisi opetella tärisemään? Mitä hyötyä siitä muka on? Nii-in. Miksi eläin tai pieni lapsi tärisee? Aika moni koiran tai hevosen omistaja on nähnyt lemmikkinsä tärisevän peloissaan, paon jälkeen, innostuksesta tai ihan vain kylmästä. Itsekin ehkä joskus olet alkanut täristä jännittävässä tilanteessa. Tärinä on LUONNOLLISTA!!! Se on kehon täydellisen luonnollinen ja orgaaninen tapa vapautua stressistä. Keho alkaa täristä, jotta stressi ja jännitykset pääsisivät vapautumaan. Mutta kulttuurissamme opetetaan ja näytetään pienestä asti että tärinä on jotenkin heikkoa, outoa, hävettävää tai kummallista.

Jokainen ”kahvikuppineurootikko” tietää, miten noloa on kun käsi alkaa täristä kuppi kädessä. Tärinää pidetään yksinkertaisesti hermostuneisuuden ja heikkouden merkkinä. Siksi moni aikuisten mallia seuraten opettelee jo pienestä pitäen hillitsemään tärinänsä. Itse muistan, kuinka lapsena olin pihistänyt kaveriltani jotain pikkutavaroita. Kun olin jäämäisilläni kiinni, aloin täristä hillittömästi. Vähän kuin paniikkikohtauksessa. Se oli kamalaa, koska se tuntui niin omituiselta! Kunpa silloin olisi joku tajunnut lohduttaa, että tärise vaan, se helpottaa 😊

Noh, mitään yhtä ja jokaiselle ihmiselle täydellisen sopivaa ja joka tilanteessa toimivaa stressinpurun tai traumoista vapautumisen graalin maljaahan tuskin koskaan tulee löytymään. TRE on kuitenkin oman kokemukseni mukaan mahtava ja hauska rentoutumisen ja stressin vapauttamisen väline. Se auttaa myös riitatilanteessa. Joskus kun olen ollut oikein kiukkuinen rakkaalleni, olen mennyt hetkeksi tärisemään toiseen huoneeseen. Aika nopeasti on kiukku alkanut hellittää ja sovintohalut nousseet raivoamisen tilalle.

Kokeile jos et usko! 😊

Shake it out!!!❤I

20170509_085827
Ei sTREssii !😁

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s