Curiosity & Beginner’s Mind

Tajusin juuri, että blogini on viettänyt hiljaiseloa KUUKAUDEN! 😮 Ianitra-blogi on minulle tällä hetkellä harrastus hektisen työn ja muun elon lomassa ja tykkään kyllä aina ehtiessäni tehdä tätä. Mutta kiireisten aikojen koittaessa se jää joskus hetkeksi sivuun. Kuten sanottu, postailutahti on ja tulee olemaan jatkossakin säännöllisen epäsäännöllinen. 😀 Aion silti pitää blogia elossa! Nyt kun teen noita mindfulness-opintoja, tämä on myös hyvä paikka reflektoida sitä maailmaa. On ihanaa, jos yksikin ihminen saa tästä blogista joskus jonkun ajatuksen, idean, kokemuksen – joka inspiroi tai ilahduttaa!
Viime viikkoina olen kuitenkin pohtinut paljon sellaista asiaa, että onko tekstimuotoinen blogi sittenkään eniten oma juttuni? Kun tein Näyttelijän merkintöjä-blogiprojektin maikkarille, kivointa minusta olikin juuri videoiden teko. Myönnetään, jälki niissä oli hyvin rosoista. Lähtökohtaisesti en ole ollenkaan tekninen ihminen; älypuhelinkin tuli hankittua vasta muutama kuukausi takaperin. Mutta silti, jokin siinä videomuodossa tuntui tavallaan enemmän omalta ilmaisutavalta. Pidän kyllä kirjoittamisesta ja tekstiä syntyy luontevasti. Mutta minulla on myös kirjoittamiseen liittyviä angsteja. Pahoja.
Kun olin lapsi ja teini, ympärillä olevat aikuiset pitivät kirjoittamista ja kirjallisuutta suurinpiirtein sivistyksen ainoina muotoina. Itseänikin kannustettiin enemmän kirjoittamisen kuin vaikkapa esiintymisen pariin. Se oli ahdistavaa! Välillä ajattelinkin, että ”joutuisin” kenties tyytymään itseni ilmaisuun tekstien muodossa ja että olisi hyvä suuntautua johonkin niiden parissa operoivaan ammattiin – kuten vaikka toimittajaksi. Ja oiva ammattihan sekin. Sydän kuitenkin vaati: näyttele! Piti käydä pientä henkistä kamppailuakin, ennen kuin annoin itselleni täysin luvan kuunnella omaa sisäistä ääntä, enkä niinkään ympäröivien aikuisten ja ”viisaampien”.
Viimeiset pari viikkoa olen saanut tehdä tosi kiinnostavaa työprojektia. Olen nimittäin tavannut parisenkymmentä nuorta tubettajaa ja seurannut heidän kanssaan nettisarjan kuvauksia. Olin vähän niin kuin tuutorina näille ihanille, luoville tyypeille, jotka laittavat itsensä likoon omien videoidensa muodossa – jakavat toisille pieniä ja isojakin murusia elämästään ja ajatuksistaan. Oikeastaan tilanne kääntyi päälaelleen: sen sijaan että olisin voinut neuvoa tai inspiroida tubettajia, he inspiroivatkin minua! Tuli tosissaan sellainen olo, että voisiko minustakin olla tuohon? Olenko liian tylsä, aikuinen, epäkiinnostava, teknisesti kömpelö… Vai voisinko vain unohtaa epäilyt ja heittäytyä videoiden tekoon samalla innolla kuin nämä rohkeat ja ihanat tubetähdet? Tämä jää nähtäväksi. Mutta kipinä syttyi. 🙂

 

DSC_0095 (2)
Mindfulness-asenteista on tässäkin tapauksessa hyötyä. Uteliaisuus ja aloittelijan mieli ovat avainsanoja niin meditaatiossa kuin luovassa työssäkin. Uteliaisuus mindfulnessissa merkitsee sitä, että läsnäolon tilassa olet valmis ottamaan vastaan kaikki kokemukset, ajatukset ja tunteet uteliain asentein. Aloittelijan mieli taas viittaa ajatukseen, että sinun ei pidä osata voidaksesi aloittaa. Muodollinen mindfulness-harjoittelu tarvitsee näitä kahta asennetta, jotta voit antaa itsellesi luvan asettautua harjoitukseen avoimin mielin. Läsnäolevassa elämäntavassa taas – jota termi epämuodollinen mindfulness hyvin kuvaa – nämä asenteet voivat olla mukana KAIKESSA mitä teet. Uuteen päivään ja uusiin tilanteisiin voi suhtautua uteliaalla mielellä. Ai, nyt on näin! Ja aloittelijan mieli avaa mahdollisuuksien vuon. Aloittelijalla on vaihtoehtojen kirjo käytössään, sen sijaan kun asiantuntijalla on usein jo tiukat säännöt ja tavat, miten pitäisi toimia.
Nämä mindfulness-asenteet ovat jälleen sovellettavissa ihan kaikkeen. Esimerkiksi: ainoastaan utelias ja aloittelijan mielen omaava taiteilija voi luoda jotakin uutta. Tai kyseisillä asenteilla varustettu matkailija kokea ihania elämyksiä lomallaan. Tai rakkauden etsijä löytää sielunkumppaninsa. Tai: mitä ikinä keksitkään. Uteliaisuus on elämän perusta. Ja uskaltaessasi olla aloittelija, jälleen kerran, voit oppia mitä vaan. Jopa vahingossa keksiä ihan uudet tekemisen tavat, itsesi näköiset.
Katsotaan miten oman tubetus/vlogiurani kanssa käy. Uskaltaisinko aloittaa? Tämä blogi elää silti mukana jatkossakin. Mutta saa nähdä, löytyykö minusta tarpeeksi uteliasta apinaa, että kehtaisin ryhtyä uudelleen videoidenkin tekoon… 😀

Uteliasta huhtikuuta kaikille!!! Lovee, I ❤

Tämän blogin löydät myös: http://www.bloglovin.com/blog/14257023/

 

I’ve been working two weeks with amazing, young and creative people from the Youtube-scene. These guys do an amazing job just putting themselves outthere, being bold and brave in their choices, doing what they please and revealing pieces of themselves fearlessly in their videos. I’m so inspired by all of them! This makes me wonder, could I do the same? Is writing a blog my cup of tea afterall; maybe I could actually try vlogging aswell? I did try it previously within a work project, and it was a lot of fun. Even though tehcnically I’m still such a novice. But this brings us again to the benefits of mindfulness attitudes: curiosity and beginner’s mind. Both of them you need in order to start anything new in life! When you allow yourself to be a beginner: anything can happen! As an expert, you only have a certain way to proceed in things and you have to ”do it right”. But as a beginner: you can start however you please! The world of options is at your reach. What a freedom! And curiosity helps you to see all colours, instead of just the ones you are used to look at. Being able to let yourself feel as a beginner, you can approach any activity with a fresh, new perspective. And this is a key ingredient in creativity. Who knows, maybe I’ll find the courage to try my luck with the videomaking once again… Anyway, maybe I should try to update this blog a bit more frequently aswell. 🙂
I wish you all a very curious April! Love, I ❤

You can also find this blog: http://www.bloglovin.com/blog/14257023/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s