Developing Kindness

Olen aloittanut mindfulness-ohjaajaopinnot! Siksi ajattelin, että voisin pohtia täällä blogissa hieman niin kutsuttuja mindfulness-asenteita. Mindfulness on minulle työkalu, elämänasenne ja näyttelijäntyöni metodi. Se on myös polku, jota pitkin kulkemalla haluan opetella ihmisyyden taitoja, syvyyssuunnassa. Mindfulness ei merkitse ainoastaan meditaation tai mindfulness-harjoituksen tekemistä täydellisissä olosuhteissa, kynttilänvalossa, suitsukkeen palaessa, lootusasennossa. Eikä se tarkoita myöskään vetäytymistä omaan norsunluutorniin tai kuplaan, eristäytymistä muusta yhteisöstä. Se voi toki toisinaan merkitä tällaisiakin asioita ja välillä tekee hyvääkin rauhoittua ja sulkea kaikki maailman melu ulkopuolelle. Mutta: mindfulness on ennenkaikkea jotakin, jonka voit pitää mukanasi ihan kaikessa tekemisessä. Kun toimit arkisissa tilanteissa, kiireessä ja tunnet ajautuvasi stressaavaan putkeen – voit milloin tahansa pysähtyä, hengittää ja keskittyä. Valitakin tietoisen toiminnan sen ainaisen säätämisen ja automaattisen puurtamisen sijaan.

DSC_0488 – kopio (2)
Ei tullut minusta taitoluistelijaa…                 I never figured out the figure-skating…

Jotta tästä tietoisen ja hyväksyvän läsnäolon harjoittamisesta voisi tulla osa elämää missä ja milloin tahansa, voimme harjoitella näiden mindfulnessiin liitettävien asenteiden omaksumista. Kun alamme suhtautua asioihin ja tilanteisiin mindfulness-asenteiden kautta, kaikki alkaakin kirkastua kuin itsestään. Rauha ja läsnäolo tulevat osaksi tavallisiakin toimia: syömistä, siivoamista, koiran lenkittämistä. Mindfulness tarjoaa näin syvyyttä jokaiseen päivään. Tottakai lisäksi on sitten se ”totinen ” ja muodollinen mindfulnessin harjoittaminen, mutta siitä lisää myöhemmin. 🙂

DSC_0557 – kopio (2)
…koska olin pienenä vähän kömpelö. Vai olinko? Ehkä olinkin vain oppinut itsepiiskaamisen taidon jo varhain. Enkä siksi uskaltanut yrittää! 🙂 …because I was a bit clumsy growing up. Or was I? Maybe I had just learned to be too hard on myself early on. And therefore didn’t have the courage to try. 🙂

Ehkä yksi tärkeimmistä ja kenties myös haastavimmista mindfulness-asenteista on lempeys, englanniksi kindness. Dalai Lama on todennut: ”Kindness is my religion”. Tämän käsitteen voisi suomentaa myös sanoilla ystävällisyys tai kiltteys. Kuitenkin sana kiltteys on suomenkielessä tainnut kärsiä pikku inflaation. Aikoinaan lapsille vannotettiin kilttinä olemista. Tästä saattoi kuitenkin olla enemmän haittaa kuin hyötyä: kiltteys saatiin kuulostamaan suoritukselta, jäykän asialliselta käytökseltä, jossa ei ollut sijaa riehakkuudelle tai tunteenpurkauksille. Kiltteydestä tuli haarniska! Lempeys on mielestäni kaunis ja osuva sana. Toisten mielestä se saattaa kuulostaa liian siirappiselta, mutta itse tykkään siitä.

20160226_121705
Lempeyden taitoa voi opetella vaikka näiltä kavereilta… Kindness is something you can try to learn from these guys…

Miten lempeyttä sitten voisi harjoittaa arjessa? Vietämme täkäläisessä yhteiskunnassa tosi paljon aikaa yksin, porukankin keskellä usein joudumme tekemään yksilösuorituksia ja keskittymään omaan tekemiseen. Paitsi toisia, myös itseä kohtaan voisi kenties kokeilla hieman lempeämpää suhtautumista. Jos oma keskittyminen harhailee tai taidot tuntuvat riittämättömiltä – entä jos itseruoskinnan sijaan suhtautuisimmekin omaan toimintaamme lempeästi. Myös virheisiin? Tästä puhutaan paljon, mutta se on silti monelle (kuten allekirjoittaneelle) hyvin haasteellista. Ainakin itse olen aikoinaan oppinut että sitä malkaa pitää aina ensimmäisenä etsiä omasta silmästä. En sano, että toisenkaan syyttely mokan sattuessa olisi ratkaisu. Mutta jospa omaan mokaan (ja siten myös toisen tekemään) voisi suhtautua rakkaudella, lempeydellä. Tapahtuisiko korjausliikekin helpommin, kun energiaa ei kuluisikaan niihin pakollisiin itseruoskinnan rituaaleihin?

20160226_090651
Vaikka se olisi joskus vähän tuhma – katsotko noihin silmiin koskaan muutoin kuin lempeästi? Even when she’s naughty – could you ever look into these eyes any other way but kindly? ❤

Kun koulutat koiranpentua – suhtaudut sen hölmöilyihin automaattisesti lempeydellä. Onhan se välillä rasittava, mutta kun katsot sen viattomiin silmiin ja seuraat sen temppuilua, et voi muuta kuin heltyä. Voisitko siis katsoa myös omaa sekoiluasi samoin, lempein silmin. ”Voi mua hassua.” Olen alkanut uskoa, että jos tämän asenteen voisi ottaa käyttöön suhtautumisessa itseään kohtaan, sitä alkaisi toteuttaa myös toisten suhteen.

Put your own mask on first. 🙂

Lempeydellä, I ❤

PS. Jos haluatte kysyä jotakin mindfulnessista, laittakaahan viestiä! Pohdin näitä juttuja koko kevään ajan noiden opintojeni myötä, joten dialogi on erittäin tervetullutta! 🙂

Ja tämän bloginhan löydät myös: http://www.bloglovin.com/blog/14257023/

 

I’ve started out my mindfulness studies! I’m learning about the mindfulness attitudes, and so I thought I could reflect on them here on the blog aswell. Mindfulness attitudes are something you can practice in your everyday life – everything you do, can be done mindfully. If you just want to! So you don’t have to sit on an ivory tower to be able to practice mindfulness. First attitude I’m writing about and trying to develop in my own life is kindness. How to be more kind towards myself and therefore to others aswell. When we are doing our tasks, sometimes time is being wasted in beating ourselves over the things that have gone wrong or just might do that. What if we could look our own work with the attitude of kindness – that way maybe we would allow mistakes for others aswell? And perhaps even the solutions would be easier to find, when that precious energy wouldn’t be wasted on punishing ourselves and eachother for what went wrong! Just wondering.

Put your own mask on first! 🙂 With kindness, I ❤

Ps. If you want to ask something about mindfulness, feel free to do so and I’ll do my best to answer you! I’ll be reflecting on the subject for the whole spring, so any dialogue is warmly welcomed! 🙂 (And I’d love to practice my English aswell…)

You can also find this blog: http://www.bloglovin.com/blog/14257023/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s