Time of lent

 

Irlannissa joitakin vuosia sitten aikaa viettäessäni kuulin näin kevään korvilla monen paikallisen kyselevän toisiltaan ”What did you give up for lent?” Joku kertoi luopuneensa karkeista, toinen tupakasta. En heti tajunnut, mitä tämä mystinen lent oikein merkitsi. Sanakirjasta selvisi, että termi tarkoittaa paastoa, tarkemmin kristillisessä perinteessä laskiaisen jälkeen aloitettavaa ja pääsiäiseen saakka kestävää paastonaikaa. Suomalaiselle perusluterilaiselle kyseinen käsite oli jäänyt melko vieraaksi. Paasto-sanasta tuli lähinnä mieleen suolihuuhtelu ja vihermehujen juominen sekä totaalisessa nälässä kituuttaminen muutaman päivän ajan (kaverini oli toteuttanut kyseisen projektin hiljattain eikä itselläni ollut aikomustakaan ottaa hänestä mallia.) Irkkututtujen kanssa jutellessa alkoi kuitenkin asian merkitys pikkuhiljaa valjeta. Paastonaikana olikin tapana luopua jostakin yhdestä ja tietystä asiasta elämässä – ei siis kaikesta ruoasta – ja kilvoitella itsensä kanssa pääsiäiseen saakka, koetella omaa tahdon lujuutta. Eli karkkiaddikti yritti mielen voimaansa testatakseen pärjätä ilman nameja ja sauhuttelija ilman riippuvuutensa kohdetta eli nikotiinia.

 

DSC_0316

 

Uutisissa puhuttiin viime viikolla ekopaastosta. Paastonaika on siis tullut uudelleen trendikkääksi myös täkäläisessä kulttuurissa! Aika ihanaa. Haastateltavat kertoivat luopuvansa pääsiäiseen saakka ainakin lihasta ja muutenkin viettävänsä mahdollisimman ekologista elämää. Itse kun en muutenkaan kanssanisäkkäitä syö ja ekologisuus on mielessä ympäri vuoden, tuli mieleen että oma paastolupaukseni voisikin olla tällä kertaa enemmän henkinen kuin aineellinen.

Olen aiemminkin pohtinut paastojen ja itsensä kanssa kilvoittelun merkitystä täällä blogissa ja viime syksynä ihan oma-aloitteisesti, ilman mitään kirkollisia kalentereita toteutin sekä sokeripaaston että shoppailulakon. Nyt kun tämä ihan virallinen paastonaika on taas alkanut, ajattelin tällä kertaa luopua jostakin toisenlaisesta, aineettomasta. Kuulin viisaammalta taholta, että perinteinen paaston vietto voi tarkoittaa myös muusta kuin syötävästä tai muutoin materiaalisesta hyödykkeestä luopumista. Paastoa voi pitää myös vahingollisista ajatuksista tai asenteista, kuten vaikkapa vihanpidosta! Yksi oma henkinen paheeni on turhamaisuus. Jospa luopuisinkin paastonajaksi siitä! Ainakin voisi kokeilla. Esimerkiksi omaa työtä arvioidessani voisin alkaa keskittyä enemmän hiukan syvällisempiin asioihin, kuin siihen miltä naama näyttää tai onko tukka hyvin. Ja samoin peiliin katsoessa voisin katsoa itseäni lempeydellä, ilman välitöntä tarvetta puunata tai fiksata jotakin. Voisin kysyä peilikuvalta: mitä sulle kuuluu? Ja kuunnella vastauksen. Sen sijaan että ainoastaan lisäisin puuteria.

❤ I

Tämän blogin löydät myös: http://www.bloglovin.com/blog/14257023/

 

DSC_0314

 

When I spent some time in Ireland few years ago, I heard people asking eachother: what did you give up for lent? It was really early spring, just like now. I didn’t know the meaning of the word ’lent’ and I actually had to look it up from a dictionary! I think that in Finnish culture many of these old Christian traditions have been put aside – at least that was the case when I grew up. I never knew anyone who would actually practice lent – let alone speak about it in public. I talked to my Irish friends and they told me that during lent you give up something you love – something that you don’t want to live without, but that isn’t necessarily good for you. Like smoking or candy! When I digged deeper I also learned that sometimes the thing you give up can be more of a spiritual or emotional sort – like holding on to anger for example. So this year I decided to give up vanity. Just for lent! I try to be more gentle and accepting towards myself as I look in the mirror – not complaining about superficial things, but rather asking myself: how do you feel? And actually listening the answer.

❤ I

You can also find this blog: http://www.bloglovin.com/blog/14257023/

 

Irina&Tiia1
PS. Toisinaan puunaukselle ja pikku turhamaisuudelle on tietysti paikkansa! 🙂 Pääsimme osallistumaan ihanaan QX-gaalaan Tiian kanssa. Ja täytyy näin turhamaisuudenkin uhalla todeta, että aika ihanan säpäköiltä näytämme tuolla Savoyn lavalla! Yes there is a time and a place for ”vanity” aswell. We recently celebrated the QX Gala in Savoy. And I think we managed to rock the stage, if I do say so myself. 🙂 Kuva/Photo: Karo Holmberg

 

 

 

One thought on “Time of lent

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s