No words

Tänään on vaikeaa löytää sanoja. Siksi ajattelin lainata niitä kirjasta jonka luin juuri. Sain teoksen jo kymmenen vuotta sitten käsiini, mutta silloin sen syvempi merkitys jäi omaksumatta. Tai osasia siitä olen varmasti kantanut mukana kaikki vuodet, mutta vasta nyt kun luin sen uudelleen, sain hieman kiinni sen ytimestä.

Blogilokakuu4

 

Kyseessä on vietnamilaisen munkin ja tunnetun rauhanaktivistin Thich Nhat Hanhin eli tuttavallisemmin ”Thayn” kirjoittama pikku esseekokoelma Rauha on jokainen askel. Zen-mestari opettaa teoksessa arkipäiväisiä meditaatiotekniikoita eli toisinsanoen mindfulnessia, läsnäolon ja rauhan löytämistä jokapäiväisistä puuhista; kuten tiskaamisesta tai vaikka pikkuleivän syönnistä.

 

Blogilokakuu2

Mutta Thay menee myös arkipäiväisyyksiä pidemmälle. Hän kirjoittaa äärimmäisyyksiin ulottuvasta myötätunnosta ja ottaa mindfulnessin eli mielellisyyden osaksi rauhantyötään. Hän näkee, että kun kohtaamme törkeitä tekoja – meidän ei tule ainoastaan samastua niiden uhreihin, vaan myös tekijöihin. Todellinen ja jopa radikaali myötätunto tarkoittaa, että emme näe itseämme ainoastaan viattomissa, vaan myös viallisissa. Myös vihollinen on yhtä kanssamme. Ja jos emme ymmärrä tätä, on rauha kaukana. Jos taas ymmärrämme ja astelemme myötätunnon askelia – rauha on niistä jokaisessa.

Blogilokakuu1

 

En tiedä, miten tätä voisi tämmöinenkin tavallinen tallaaja soveltaa omassa elämässä. Ehkä ainakin niin, että meuhkaamisen ja raivoamisen sijaan hengittäisi, katsoisi, kuuntelisi. Näkisi todellisuuden kokonaisuutena, vaikkei sen kaikkia puolia hyväksyisikään. Pyrkisi muuttamaan katsomaansa kuvaa rakkauden, ei vihan keinoin. Aloittaen vaikkapa ihan lähipiiristä. Se on suurinta rauhantyötä, jota voin itse tehdä tänään, juuri nyt.

 

Love, I ❤

Blogilokakuu3

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
Thich Nath Hanh, kuva: Wikipedia

 

 

 

One thought on “No words

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s