Karkkilakko!

Olen elämäni ensimmäistä kertaa karkkilakossa! Eka kertaa ikinä! Olen ollut jo tähän mennessä lähes kaksi viikkoa ilman karkkia. Ja myös ilman mitään muutakaan sokerista. Olen ohittanut niin avoimen karkkikulhon, kaurakeksilaatikon, työpaikalla tarjotun vadelmakakun kuin synttäribileiden notkuvan herkkupöydänkin. Olen peräti leiponut itse pellillisen makeista makeinta juustokakkupiirakkaa vain viedäkseni sen tuliaisiksi kyläpaikkaan, maistamatta itse murustakaan herkusta! Huh. En olisi uskonut, että pystyn tähän. Herkku-/karkkilakko kestää itsenäisyyspäiväviikonloppuun asti. Yhden kerran ajatteli puijata, kun tiedossa on namitarjoiluja sisältävät pikkujoulut. Ne ovat onneksi vasta loppukuusta, niin ehkä siihen mennessä makeisaddiktio on sen verran selättynyt, että harkittu pikku lipsahdus ei hajota koko palettia.

Kukkamekko
Kun nyt ei talveakaan tässä kuulu niin ajattelin vetästä kukkamekon kaapista

Olen tehnyt tietoista työtä tätä sokeri-detoxia kohti jo parisen vuotta siinä mielessä, että viime aikoinakaan valkea sokeri ei ole kuulunut jokapäiväiseen menyyseeni. Mutta sen sijaan hunaja, rusinat, taatelit, raakapötköt ynnä muut ihanuudet ovat kulkeneet mukana senkin edestä. Nyt kuitenkin ajattelin, että on aika ottaa kunnon breikki. Ihan vain mielenhallinnankin harjoittamisen nimissä. Kokeilla, miltä tuntuu olla ilman jotakin asiaa, jota todella rakastan, mutta joka on salakavala kulta terveyden ja hyvän olon kannalta.

Kukkamekko2
Menossa olevaan shoppailulakkoon viitaten; asun kaikki osat on takkia lukuunottamatta hankittu aikoinaan käytettynä/vintagena – ja on se takkikin jo pari vuotta vanha 🙂

En usko että ihmisen tarvitsee tai on hyväkään elää täysin ilman makeaa. Mutta koukuttuminen mihin tahansa nautintoaineeseen – se tekee hallaa niin kehon kuin mielenkin hyvinvoinnille. Eräs tutkija totesi telkkarissa, että sokeriin tulisi suhtautua kuin shampanjaan; se sopii juhlahetkiin ja herkutteluun, ei jokapäiväiseen käyttöön. Tällä hän tarkoitti nimenomaan valkoista, lisättyä sokeria. Tällaiseen suhtautumiseen koitan vastedes pyrkiä. Ja nyt, jo parin viikon detoxin jälkeen voin todeta, miten paljon makeammalta maailma ihan ilman sokerikuorrutustakin maistuu; cashew-pähkinät sulavat suussa kuin ihanin suklaa, banaani on kuin karamellipatukka, tai ihan vain kookosöljyssä paistettu kananmuna maistuu samalta kuin aikoinaan mummon paistamat maailman herkullisimmat lätyt.

Suklaakalenteri
Suklaakalenteri on valmiina odottamassa. Ja koska namilakko päättyy 5.12. saan avata silloin viisi luukkua kerralla, hahaa ❤

Kun jokin aika sitten ennen tätä lakkoa nappasin tarjolla olleesta karkkikulhosta reilun annoksen namuja ja kunnon siivut suklaata päälle ja tämän jälkeen aloitin voivottelun siitä, miten paljon karkkia taas tulikaan syötyä, totesi työkaverini siihen ettei ymmärrä miksi ihmiset ottavat morkkiksia herkkujen syönnistä – itse hän ainakin tulee vain onnelliseksi aina saadessaan herkkuja! Tämä pisti ajattelemaan. Nii-in, haluan minäkin saada takaisin sen jostain kaukaa lapsuudesta muistamani olotilan, että karkeista tulee pelkästään onnelliseksi, ei lainkaan tuskaiseksi. Uskon, että tämän sokerittomuuden päätyttyä, kun nautinnollisesti istun alas ja vietän odotetun hetken ihanan suklaalevyn seurassa, en tunne morkkista vaan iloa. Ja kenties silloin vain puolikas levy riittää. Tai ehkä nautinkin kaupan sokeritykitetyn levyn sijasta omatekemääni raakasuklaata. Se kun on samalla terveellistäkin!

Love&light, I

PS: Tässä Instagramista löytämäni raaka-”snickersin” ohje. Kyseessä ei ole nimestään huolimatta täysin raaka suklaa, sillä siinä käytetään maapähkinävoita, enkä itse ole ainakaan löytänyt paahtamattomista pähkinöistä tehtyä. Mutta vegaaninen tämä on ja käytännössä kuitenkin lähes raaka 🙂 Valitettavasti ei hajuakaan, kuka reseptin on kehittänyt, sillä en muista mistä tämän nappasin… Kunnia hälle, kuka sitten lieneekään. (Vastaavia ohjeita on kyllä Instassa pilvin pimein ja tätäkin versiota olen itse hieman tuunaillut 🙂 )

”Snickers”
1. kerros:
6 rkl kookosöljyä
5-6 rkl (raaka) kaakaojauhetta
6 rkl agavesiirappia (osan voi korvata hunajalla)
4 rkl maapähkinävoita

2. kerros:
3 rkl maapähkinävoita
1 rkl agavesiirappia
1 rkl kookosöljyä

Lisäksi kourallisen verran murskattuja maapähkinöitä, sekoita joko ekaan tai tokaan kerrokseen oman fiiliksen mukaan 🙂

Sekoita aineet yksi kerros kerrallaan tehosekoittimessa, valuta eka kerros pienehkön vuoan tai laakean pakasterasian pohjalle ja toka kerros sitten siihen päälle. Jäähdytä aluksi esim. pakastimessa, kunnes on jähmettynyt. Säilytä jääkaapissa. Leikkaa sopivankokoisiksi palasiksi ja nautiskele ❤

Snickers! Kuva on vanha ja kaivettu omasta Instagramista, koska en tän lakon takia voinut uuttakaan valmistaa :)
Snickers! Kuva on vanha ja kaivettu omasta Instagramista, koska en tän lakon takia voinut uuttakaan valmistaa 🙂

Pps. Itse en sulata kookosöljyä, sillä blenderissä se sekoittuu kaiken muun kanssa mukavasti muutenkin. Jos kuitenkin haluat öljyn sulattaa, tee se vesihauteessa, max 40-42 asteen lämpötilassa. 🙂

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s