Rakkaudesta työhön

Luin Tove Janssonin uusimman elämäkerran, nimeltään Tee työtä ja rakasta. Tove seurasi tätä elämänohjetta. Yli vuosi sitten kun sain kyseisen kirjan käsiini, olin erittäin inspiroitunut! Erityisesti tämä teoksen nimen lause, käsky, painautui mieleeni lähtemättömästi. Tee työtä ja rakasta. Niin se on! Tätä haluan nykyisin noudattaa entistä tietoisemmin.

Nuo kaksi ohjetta joista kirjan otsikko muodostuu, voisi myös yhdistää ja jatkaa muotoon: tee työtä ja rakasta, sekä rakasta työtä jota teet. Uskon, että lähestulkoon mitä tahansa työtä voi rakastaa. Toisaalta, jos työsi sotii vakavasti arvojasi vastaan tai tulet siinä jatkuvasti alistetuksi ja riistetyksi, silloin on aika vaihtaa maisemaa. Mutta ääritapauksia lukuunottamatta – voit rakastaa työtäsi. Ja mitä paremmin teet työn, sitä suuremman arvon se saa myös omassa mielessäsi. (Kyllä, olen itsekin tehnyt aikoinani muita kuin koulutustani vastaavia töitä – kuten siivonnut ala-astetta maisterin paperit taskussa. Jokaisesta työstä voi aina pyrkiä löytämään jotain rakastamisen arvoista!)

Tuttavani heitti joku aika sitten illanistujaisissa ilmoille lauseen: ei työllä sinänsä mitään arvoa ole. Itse puolestani uskon että kyllä on. Työllä on itseisarvo. Se, että palvelemme jollakin tavalla jotakin itsemme ulkopuolella olevaa tarkoitusperää, antaa merkityksen kaikelle. Eri mieltä tietysti saa olla, mutta itse uskon näin. Tämä korostuu erityisesti vapaaehtoistyössä. Silloin työtä tehdään ainoastaan sen aikaansaaman – yleensä inhimillisen tai ekologisen – hyödyn takia, ei rahan. Vapaaehtoistyötä tehdessä todella alkaa arvostaa itse työtä ja työn jättämää jälkeä yhteiskuntaan. Arvostan loputtomasti kaikkia vapaaehtoistyötä tekeviä. (Itselläni on myös kokemusta siitä, mutta viime vuosina se on kaikessa kiireessä jäänyt enimmäkseen pelkiksi aikomuksiksi…)

Rakasta mitä teet - tee mitä rakastat.
Rakasta mitä teet – tee mitä rakastat.

Olen äärettömän kiitollinen, sillä teen työtä jota rakastan intohimoisesti ja täydestä sydämestäni. On myös ollut aikoja, jolloin olen kuumeisesti hakenut työtä, eikä sitä ole meinannut löytyä millään. Silti olen koko ajan työskennellyt. Aina työ tosiaan ei ole sellaista, josta saa välittömän, aineellisen palkkion. Kuitenkin työllä on arvo. Se ei mene hukkaan.

Työniloa kaikille lomilta palaaville! ❤
I

3 thoughts on “Rakkaudesta työhön

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s